Головна » 2017 » Травень » 29 »
14:23
І знову неповторний «Кубок Мрії»
   Розміщено за матеріалами статті журналіста Віталія Журака, Юрія Ілючека, надрукованої на інтернет порталі "SportРепортер"    Ще більш емоційним та заворожуючим виявився черговий міні-футбольний «Кубок мрії», який минулого тижня відбувся у Кропивницькому, на майданчику СК «Енерго-спорт».
  
   Зазначимо, що свято дитячого футболу відбулося за ініціативи ДЮФК «Альянс» та при підтримці депутата міської ради Рафаеля Санасаряна. Цього разу найкращих виявляли діти 2006-2007 р.н., а організатори порадували прекрасним рівнем підготовки та проведення турніру.
Велику радість у юних гравців викликала поява на церемонії відкриття капітана кропивницької «Зірки» Федеріко Перейри. Захисник нашої команди з радістю відгукнувся на запрошення організаторів, а після побажань гарної та вдалої гри учасникам провів фотосесію для всіх бажаючих.
   Правила залишилися незмінними: 12 команд-учасниць із двох областей України були поділені на чотири групи. А щоб кожен колектив мав удосталь ігор, організатори, після групового етапу, проводили «Бронзову», «Срібну» та «Золоту» ліги для команд, які зайняли відповідні місця у своїх групах. При цьому нагороджувалися окремо всі дітлахи, які грали у своїх дивізіонах.
   Розпочнемо з подій у групі «А», де за найвищі місця боролися господарі змагань – основний склад ДЮФК «Альянс», «Буревісник» із села Богданівка Знам’янського району та дублюючий склад уманського ФК «Юність». Боротьби в жодному із трьох матчів відверто не було. Адже підопічні організатора та натхненника турніру Ярослава Карауша не залишали суперникам жодних шансів. Спочатку кропивничани розгромили «Буревісник» – 7:1. А потім просто познущалися з уманців – 16:0. І це попри те, що явно не заладилася гра в лідера «альянсівців» Ярослава Бурлаченка, який, маючи безліч нагод, лише тричі відзначився. Напевно, юне дарування Ярослава Карауша приберігав свої голи на наступні протистояння. Відтак, роль головних бомбардирів на себе приміряли Давид Баграновський, Нікіта Лісіца та багато інших гравців. Навіть голкіпери команди забивали. Іван Міхно в першому матчі наважився ударити зі своєї половини й зумів перекинути м’яч через свого колегу. А його партнер по позиції Данило Делюрман взагалі відзначився дублем у грі з «Юністю-2», щоправда, будучи польовим гравцем. Продовжуючи, відзначимо, що друге місце у тріо «А» зайняли богданівці, які впевнено здолали «Юність-2» – 6:1.
   У тріо «В» виступав іще один фаворит турніру. Цікаву, в дечому навіть «піжонську», але, в цілому, впевнену та збалансовану гру продемонстрували гравці кропивницького ОСДЮШОР-2 під керівництвом Євгена Дзюбіна. Особливо яскраво тут виглядав квартет у складі Владислава Федоренка, Марата Дзюбіна, Олександра Матковського та Романа Зінченка. Саме ці хлопці стали основними творцями перемог своєї команди над ДЮФК «Альянс 2008» (10:2) та уманською «Юністю» (4:2). Друге місце в цьому тріо вибороли гості з Черкащини, які здолали опір молодших від себе «альянсівців» – 6:1.
   А от у групі «С» інтрига була куди більшою. Адже, попри наявність аутсайдера – «Альянсу-2», тут основну боротьбу за участь у «Золотій лізі» вели рівні конкуренти – кропивницький ФК «Зірка-Спартак» та «Олімп» із міста Сміла. Саме їх очна зустріч і відкривала баталії цієї групи. В цьому протистоянні було все, за що ми любимо футбол: високі швидкості, безліч ударів, неймовірні сейви голкіперів, прекрасні індивідуальні дії деяких гравців та головне – інтрига. Спершу смілянці зуміли вийти вперед, але невдовзі підопічні Дмитра Кононченка, серед яких варто відзначити впевнену гру Михайла Міщенка, Данила Ніколенка та Дениса Коваленка, спочатку зрівняли, а потім і вийшли вперед – 2:1.
   Хочеться відзначити, що цей турнір запам’ятався ще й відважною грою юних футболістів, які в боротьбі за перемогу не шкодували ні себе, ні суперника. До прикладу, у цьому матчі один із лідерів «Олімпа» Олександр Лісовий, зіштовхнувшись із опонентом, отримав важку травму ноги, яка, на жаль, як нам повідомили, залишила маленького таланта, на певний час, без улюбленої гри. Користуючись нагодою, хочеться побажати Олександру швидкого одужання та подальших перемог у житті та його улюбленому виді спорту.
   Повертаючись до гри, зазначу, що попри вагому втрату, смілянці зуміли зрівняти рахунок, але під завершення гри вже згадувані лідери кропивницької команди по черзі відзначились і здобули перемогу – 5:2. А от дубль ДЮФК «Альянс», попри непогану гру, не зуміли відібрати очки в суперників. Спочатку підопічні Ярослава Карауша поступились – 2:4 опонентам із «Зірки-Спартак», а потім були декласовані «Олімпом» – 1:6. Відтак, до «Золотої ліги» вирушили підопічні Дмитра Кононченка, смілянці продовжили боротьбу у «Срібній лізі», а дубль «Альянса» боровся за нагороди з командами, які зайняли треті місця у групах.
   У групі «D» найкращою виявилась іще одна команда з Черкаської області – смілянський «Явір». Команда Віталія Пруднікова демонструвала осмислену, впевнену, тактично підготовлену, динамічну гру. Збалансованість у всіх лініях та виваженість дій усіх гравців смілянської дружини не дала їх суперникам жодних шансів. Більше того, «Явір» – єдина команда, яка не пропустила на груповому етапі. Спочатку вони здолали новенський «Центр-Юність» із рахунком 5:0, а після того перемогли кропивницький «Лідер» – 3:0, який у боротьбі за другу сходинку виявився сильнішим за суперників із селища Нове – 4:1. От після цього визначились усі команди-учасниці «Золотої», «Срібної» та «Бронзової» ліг нашого турніру.
   У другий день почалися битви власне за нагороди. Спочатку кращих визначали учасники, що зайняли треті місця у своїх групах і склали «Бронзову лігу» . Тут цілком могла відбутися дуель між дублерами та юніорами «Альянсу». Але так вийшло, що хлопці 2008 року народження, в наполегливому півфінальному бою, поступилися суперникам із новенського «Центру- Юність» – 2:3. А ось «Альянс-2», не без проблем, але розібрався, з рахунком 2:0, із другою вже уманською «Юністю». Хоча наставник кропивничан Ярослав Карауш був не надто задоволений діями своїх вихованців, які, на його думку, повинні були вигравати переконливіше.
   І тут у матчі за 3-е місце «Альянс - 2008" показав своїм більш старшим товаришам, як необхідно виконувати тренерську установку. Власне кажучи, тільки в першому таймі уманці ще виглядали гідно. А потім не витримали злагоджених дій юних кропивничан і «склали зброю» – 4: 1.
   Вирішальний матч тут проходив у напруженій боротьбі до останньої секунди. Першими забили футболісти із селища Нового, але «Альянсу-2» вдалося відновити рівновагу. А ось вирішальний гол у цьому поєдинку вийшов досить спірним. Справа в тому, що гравець новенців у середині другого тайму отримав пошкодження і йому надавали допомогу. Гра була зупинена й навіть голкіпер команди «Центр - Юність» вирішив допомогти товаришеві. Тож свисток арбітра про те, що боротьба повинна поновитися, був несподіваним і застав новенців зненацька. А ось «альянсівці» виявилися до цього готові й, у стилі «реаліста» Начо, відправили м'яч у порожні ворота – 2:1. Як не старалися хлопці Максима Гамеги, але відновити рівновагу їм так і не вдалось. У підсумку, переможцями «Бронзової Ліги» стали футболісти «Альянса-2».
   У «Срібній лізі» півфінальна гра уманської «Юності» з кропивницьким "Лідером» почалася не дуже вдало для наших гостей, коли Максим Говорін вивів свою команду вперед. Втім, підопічні Олександра Лейбовича досить швидко прийшли до тями та перехопили ініціативу. Біля воріт «Лідера» стали виникати небезпечні моменти і капітан дружини з Черкаської області Віталій Лавренко відновив рівновагу. А потім футболісти «Юності» грамотно комбінували, повністю домінували на полі й утілили свою перевагу ще в чотири забиті м'ячі. При цьому Віталій Лавренко оформив хет-трик. Все, що змогли «лідери», це забити гол престижу – 5:2.
   Ще більш переконливо провели свій півфінальний матч хлопці зі смілянського «Олімпу». Чесно кажучи, у футболістів із «Буревісника», які представляли села Богданівка та Цибулеве Знам'янського району, не було особливих шансів на успіх у цьому протистоянні. Звідси – нерви, помилки, що призвели до автоголу. А ще був прекрасний дубль Олексія Зайченка, який один із м'ячів забив чудовим ударом у дальню «дев'ятку».
   Загалом, рахунок 5:0 навіть не повністю відображає перевагу команди зі Сміли, що грала з величезним запасом міцності. Зізнаємося, що ці прекрасно навчені та оснащені в технічному й тактичному плані хлопчаки, за збігом обставин, опинилися не у своїй лізі. Смілянці, хай вибачать мене учасники «Золотої ліги», повинні були грати в еліті, якби не шок, викликаний травмою товариша, який привів до провалу, що коштував поразки від «Зірки – Спартак». А серед «срібних» рівних «Олімпу» просто не було. Що й підтвердив фінал, де вже до перерви «олімпіки» забили своїм землякам з уманської «Юності» три м'ячі. А у другому таймі вони на класі просто довели гру до логічного завершення, пропустивши лише в кінцівці, коли результат уже не викликав сумніву – 4:1.
   Куди більш конкурентним і напруженим видався матч за третє місце. У першому таймі суперники обмінялися точними ударами, а після перерви Богдан Мезенцев вивів «Лідер» уперед, але представники Знам'янського району змогли відновити рівновагу, завдяки автоголу конкурентів – 2:2.
   Як наслідок, все вирішувала серія післяматчевих пенальті, де більше пощастило хлопцям із «Буревісника» – 5:4. Таким чином, місця у «Срібній лізі» розподілилися наступним чином: «Олімп», «Юність», «Буревісник», «Лідер». Ну а далі в бій вступили найсильніші. І вже перший півфінал між «Альянсом» і «Зіркою-Спартак» нікого не залишив байдужим. У першому таймі краще виглядали «спартаківці», які спочатку повели в рахунку, після удару головою Дениса Коваленка. Однак лідер «альянсівців» Ярослав Бурлаченко скористався помилкою захисників і зрівняв рахунок, забивши із близької відстані. В кінцівці першої половини зустрічі підопічні Дмитра Кононченка здорово розіграли стандарт і Данило Ніколаєнко головою замкнув передачу партнера на дальній стійці – 2:1. Але після перерви за справу взявся капітан і головний голеадор «альянсівців» Бурлаченко. Ярослав відновив рівновагу, коли пробив головою, перебуваючи спиною до воріт, перекинувши м'яч через голкіпера. А через кілька хвилин настирливий нападник змусив помилитися захисника, перехопив м'яч і холоднокровно реалізував вихід один на один. Саме хет-трик Бурлаченка вивів «Альянс» у фінал, оскільки гравцям «Зірки-Спартак» не вдалося подолати оборонні редути конкурентів. Більше того, швидше господарі турніру могли зміцнити свою перевагу, ніж їх конкуренти перевести гру в серію пенальті.
   А ось у другому «золотому» півфіналі без футбольної лотереї не обійшлося. За абсолютно рівної гри, у другому таймі чудовий «постріл» зі штрафного Антона Прудникова вивів «Явір» зі Сміли вперед. Однак тут же гравець «СДЮСШОР-2» Роман Зінченко, прямим ударом із центра поля, застав зненацька голкіпера суперників – 1:1. А ось пенальті впевненіше пробили представники Черскаської області – 2:1.
   Те, що сталося в матчі за третє місце "Золотої ліги", вразило й захопило всіх, хто спостерігав за цим неймовірним протистоянням. У першому таймі Ілля Бондаренко та Михайло Міщенко забезпечили «Зірці-Спартак» досить солідну перевагу. Хоча «сдюшорівці» не впали духом і перевірили на міцність стійку та поперечину. Але й «спартаківці» цілком могли довести рахунок до крупного, якби реалізували вихід один на один. І все ж, на перерву суперники пішли за рахунку 2:0 на користь команди Дмитра Кононченка.
   Але, мабуть, «зіркові» занадто рано повірили в перемогу. А ось наставник «СДЮШОР-2»Євген Дзюбін зміг надихнути хлопців і змусив повірити підопічних у власні сили. Це дозволило вже з перших хвилин повести масований штурм на ворота суперників. І ось уже Роман Зінченко скорочує відставання до мінімуму, а незабаром Олександр Мороз зрівнює рахунок. «Спартаківці» почали нервувати й заробили вилучення, а Марат Дзюбін, відмінним ударом зі штрафного, вивів «сдюшорівців» уперед. А на останній хвилині гра досягла свого апогею. Тут було і друге вилучення у «Зірки-Спартак», але це не завадило Анатолію Толстяку, «пострілом» здалеку, знову зробити рахунок рівним. Але до чергової серії пенальті справа не дійшла, оскільки Роман Зінченко пішов у рішучий прохід, обіграв трьох конкурентів і зробив зрячу передачу вздовж воріт на Олександра Матковського, який просто не мав права схибити і приніс своїй наполегливій команді «СДЮШОР-2» бронзові нагороди турніру.
   Що ж стосується вирішального бою, то для «Альянсу», який грав без свого основного воротаря Івана Міхна, який занедужав, фінал почався прекрасно. Це Ярослав Бурлаченко реалізував вихід один на один. Але незабаром Антон Прудников, зрячим ударом у дальній кут, зробив рахунок 1:1. Далі пішла гра на зустрічних курсах, в якій все ж хлопці з «Явора» виглядали краще. І в ході однієї з атак прострільну передачу замкнув Кирило Гонда – 1:2. А ось персональна опіка Ярослава Бурлаченка привела до того, що головний голеадор кропивничан випав із гри. А незабаром після перерви той же Гонда використав помилку резервного голкіпера «альянсівців» Данила Делюрмана та довів перевагу смілянців до двох м'ячів – 3:1.
   Коли цілі досяг іще й дальній удар Івана Аністратенка, то підсумок поєдинку вже ні у кого не викликав сумнівів. Правда, до фінального свистка конкуренти ще встигли обмінятися голами, але на загальну картину переваги «Явора», який продемонстрував дуже солідну комбінаційну гру, це вже не вплинуло – 5: 2. І саме хлопці зі Сміли стали володарями «Кубка Мрії» 2017 року серед футболсітов 2006 року народження і молодших. Втім, самих схвальних слів заслужили всі учасники змагань, які подарували нам два дні неповторних емоцій і незабутніх вражень.
  
   Віталій Журак, Юрій Ілючек, "SportРепортер"   
  
   Фоторепортаж дивіться тут >>>
Категорія: «Кубок Мрії» | Переглядів: 931 | Додав: MIKTTD | Рейтинг: 0.0/0
Всього ком-рів: 0
omForm">
avatar