Головна » 2017 » Травень » 22 »
18:24
Так народжуються футбольні мрії...
   Розміщено за матеріалами статті журналіста Віталія Журака, Юрія Ілючека, надрукованої в газеті «Спортревю New» №20 від 19 травня та на інтернет порталі "SportРепортер"    Безліч голів на будь-який смак, дощ, звуки оркестру та неймовірні дитячі емоції.
  
   Саме так минулого тижня у Кропивницькому, на майданчику СК “Енерго-спорт”, за ініціативи ДЮФК “Альянс” та при підтримці депутата міської ради Рафаеля Санасаряна, пройшов восьмий за ліком Всеукраїнський міні-футбольний турнір «Кубок Мрії» серед дітей 2008 р.н і молодше. Цьогоріч організатори вразили учасників та вболівальників дуже серйозним рівнем підготовки та проведення турніру.
   Так, окрасою церемонії Відкриття став виступ Кропивницького муніципального духового оркестру, що своєю прекрасною грою надихнув на справжню боротьбу маленьких футболістів. Ще зазначу, що протягом усього дійства на майданчику працював ведучий Юрій Ілючек, який власними коментарями додавав емоційності до гри майбутніх Мессі та Роналду. Попри те, що два змагальні дні періодично лив дощ, все ж вирішили проводити баталії на свіжому повітрі, адже самі діти розуміли, що в подальшому потрібно буде грати за будь-якої погоди.
   Зазначимо, що згідно формули змагань, 12 команд-учасниць із двох областей України були поділені на чотири групи. А щоб кожен колектив мав удосталь ігор, організатори, після групового етапу, проводили «Бронзову», «Срібну» та «Золоту» ліги для команд, які зайняли відповідні місця у своїх групах. При цьому нагороджувалися окремо всі дітлахи, які грали у своїх дивізіонах.
   Відтак, розпочнемо із матчів групового етапу, які проходили в перший день. Відкривав це футбольне свято матч групи «А» між двома кропивницькими командами «Альянс-2» (тренер Ярослав Карауш) та «ДЮСШ-2-Піонер» (тренер Володимир Терешонок), у якому, за значної переваги та великої кількості невикористаних гольових нагод, перемогу святкували “піонери” − 3:0. Але вже в наступному матчі підопічним Володимира Терешонка протистояли юні представники Черкащини із христинівської «Фортуни» (тренер Віталій Мітасов). Дебютна частина гри пройшла за рівної боротьби, з мінімальною кількістю нагод у обох суперників. І все ж, саме кропивничанам вдалося забити перший м’яч у цій грі, але то була, як виявилося, лише фора від христинівців. Тут же, розігравши м’яч у центрі поля, гравець «Фортуни» Арсеній Пономар завдав потужного удару зі своєї половини − 1:1. Через декілька миттєвостей він же, можливо, відчувши невпевненість у грі воротаря “Піонера”, знову пробив із дальньої відстані, вивівши свою команду вперед − 2:1. Після цього гості з Черкаської області не дали конкурентам жодного шансу на перемогу, ще тричі «розписавшись» у сітці воріт нашої команди, а герой матчу Арсеній Пономар, у підсумку, оформив покер.
   Уже в наступній зустрічі проти дублюючого складу ДЮФК «Альянс», Арсеній став автором хет-трику, допомігши своїй команді святкувати ще одну розгромну перемогу − 6:0. Відтак, боротьбу за медалі в «Золотій лізі» від групи «А» продовжували саме христинцівці, у «Срібній» − представники кропивницької ДЮСШ №2, а до «Бронзової ліги» потрапив «Альянс-2».
   У групі «Б» юні футболісти порадували глядачів як «градом» голів, так і дивовижними камбеками. Так, у першому матчі цього тріо вікторію святкували представники знам’янської ДЮСШ, які не залишили шансів кропивницькому «Спартаку» (тренер Олексій Коваленко) − 4:1. Втім, основна боротьба за перше місце розгорнулася в наступній зустрічі, де на знам’янчан чекала основна команда головного організатора та натхненника турніру Ярослава Карауша − «Альянс-1». Як на мене, цей матч став найцікавішим у перший змагальний день. Команди по черзі виходили вперед, але жодна з них не могла збільшити перевагу в рахунку. За три хвилини до закінчення цієї гри, рахунок був 3:2 на користь знам’янчан. У цей час наставник «Альянса» Ярослав Карауш вдався до ризикованих дій, знявши одного із захисників і випустивши на поле перлину турніру − Лалу Мельниченко. І такий хід тренера одразу приніс свої плоди. У швидкій атаці Лала прекрасно позбулася опіки суперника, прийняла пас від партнера та пробила у протихід голкіперу − 3:3. Втім, на цьому кропивничани не зупинилися. Не встигла секундна стрілка зробити повний оберт, як диво-гол вдався капітану команди Андрію Думитровичу, який наважився на удар ледве не від власного кутового прапорця − 4:3. Ну й на завершення «добив» суперника нападник «Альянса» Іван Кравчук, який зумів створити чергове диво від своєї команди. На останній секунді протистояння він спробував виконати легендарний «сухий лист» і м’яч, потрапивши в дальню стійку, все ж опинився в сітці воріт − 5:3. Вольова перемога надихнула “альянсівців”, які в наступному матчі «каменя на камені» не залишили від одноліток зі «Спартака» − 6:0. Особливо активним у цій грі виглядав Матвій Бондаренко, який оформив покер. Відтак, боротьбу за головний трофей турніру від цього тріо продовжив саме ДЮФК «Альянс».
   Групу «С» можна легко охрестити «групою смерті», адже всі три команди були приблизно одного рівня. Тож велику роль тут відіграло везіння. Саме воно й допомогло юним вихованцям ФК «Черкаський Дніпро», за рівної боротьби в обох матчах, спочатку перемогти підопічних Олександра Гайсьонка з ДЮФК «Зірочка» − 1:0, а потім зіграти внічию зі світловодською «Спартою» − 0:0. А от представники Кіровоградщини в очній зустрічі кращого не виявили, а тому до «Золотої ліги» від цієї групи потрапили саме черкащани. Другими тут стали світловодці, а кропивницька «Зірочка» фінішувала лише третьою.
   Ну і в групі «Д» боротьбу вели дві кропивницькі команди − «Шкети» та «Зірка-Спартак» і черкаський «Дніпро-80». Знаєте, це той випадок, коли одні здобувають перемогу, а інші завойовують серця. От саме так можна оцінити виступ команди «Шкети», тренерами яких є перший наставник Андрія П’ятова, ЗТУ Вадим Бондар та його учень Олександр Коваленко. Маленькі хлопці, які народились у 2010-му році й пізніше (нагадаємо, що турнір для дітей 2008-го р.н.), поступилися в обох своїх зустрічах («Зірці-Спартаку» − 3:4 та «Дніпу-80» − 1:2), але при цьому продемонстрували прекрасно злагоджену командну гру та, не по роках, розвинуту індивідуальну майстерність. При тім, усіх без винятку, безперечно, вразив 6-ти річний Шаін Кочура. Син найкращого бомбардира кіровоградської “Зірки” за часи Незалежності України, а нині тренера “Зірки” U-21 Олександра Кочури наочно продемонстрував, що він гідний футбольний спадкоємець свого талановитого батька. Чесно кажучи, ще не доводилося бачити, щоб у такому ранньому віці дитина мала гарну техніку, поставлений удар із обох ніг та прекрасні фізичні кондиції. Адже Шаня майже не залишав майданчик і забив більшість голів своєї команди. Хоча давайте тричі постукаємо по дереву, але все ж зазначимо, що в нас підростає яскравий футбольний талант. Та й інші “шкетенята” вирізнялися на цих змаганнях, перш за все, футбольним мисленням на майданчику, намаганням грати у комбінаційний футбол, чітко знаючи свої функції, що не властиво для більшісті їх однолітків, які грають, як доведеться.
   А для перемог «шкетам» не вистачало елементарних фізичних сил (витримувати два тайми по 15 хвилин було все ж важкувато) та в деяких матчах, як наприклад із “Зіркою-Спартаком”, везіння було на боці суперників. Втім, думається, що в подальшому ці юнаки ще змусять нас не раз про себе говорити.
   Продовжуючи розповідь про змагання, зазначимо, що в битві за першу сходинку з черкаським “Дніпром-80” кропивницька «Зірка-Спартак» (тренери Дмитро Кононченко, Олексій Манастирний) на повну використала невпевнену гру воротаря суперників і святкувала перемогу − 4:1. Відтак, після цієї гри визначились учасники усіх трьох ліг.
   І от уже наступного дня команди перейшли до найцікавішого − розіграшу медалей у кожному з дивізіонів. Спочатку найкращих визначали у «Бронзовій лізі». Так, у першому півфіналі «Шкети» розгромили опонентів із команди «Альянс-2» − 7:0, а в іншій зустрічі вихованці ДЮФК «Зірочка» виявилися сильнішими за суперників із «Спартака» − 4:2. Ну а в поєдинку за третє місце “спартаківці”, тільки в серії післяматчевих пенальті, здолали суперників із «Альянсу-2».
   У вирішальному протиборсті знову трохи не пощастило “шкетенятам”. Та й важко було хлопчакам Вадима Бондаря та Олександра Коваленка боротися із, навіть на вигляд, фізично потужнішими гравцями “Зірочки”. І все ж, це був конкурентний поєдинок, в якому другий гол у ворота “Шкетів” не виглядав беззаперечним, адже важко було визначити, чи дійсно м’яч у повітрі повністю перетнув лінію воріт. Та арбітр гол зарахував. Програючи із різницею у два м’ячі, “шкетенята” не знітилися і змогли скоротити відставання до мінімуму. І якби не прекрасна гра воротаря “Зірочки” Олександра Абрамова, то все могло закінчитися більш радісно для численних уболівальників самих юних учасників “Кубку Мрії”. Але навіть поступившись − 1:2, вони не виглядали дуже засмученими. Адже зараз результат повинен відходити на другий план, а ось набутий досвід, футбольні вміння та характер, який проявляли хлопці, дуже знадобляться в майбутньому. Саме це відзначав, коментуючи участь своїх вихованців у цьогорічному “Кубку Мрії”, наставник “Шкетів” Вадим Бондар.
   А медалі на цьому турнірі отримали всі учасники. Тут було, як на дорослих чемпіонатах світу, де команди, що фінішують четвертими, також нагороджуються цілком заслуженою бронзою. А місця у “Бронзовій лізі” розподілилися наступним чином: “Зірочка”, “Шкети”, “Спартак”, “Альянс-2”.
   Ну а далі за свої нагороди почали боротись учасники «Срібної ліги». В першому півфіналі вихованці знам’янської ДЮСШ на класі здолали конкурентів зі світловодської «Спарти» з рахунком 3:0. А в іншому матчі «Дніпро-80» зустрічався із кропивницьким «КДЮСШ-2-Піонер». І тут не обійшлося без суперечливих суддівських рішень. Вже в дебюті гри арбітр зустрічі постав дуже суперечливий пенальті у ворота кропивничан. Гравець черкаської команди був точний − 1:0. Втім, гості з сусідньої області на цьому не зупинились і до перерви ще двічі вразили ворота команди Володимира Терешонка. А от після перепочинку “піонери”, які також справили своїми діями найпозитивніші враження, заграли зовсім по-іншому. Маючи безліч гольових нагод та повністю контролюючи ситуацію на майданчику, кропивничани, на жаль, зуміли лише скоротити відставання до мінімуму. Відтак, 3:2 й до фіналу крокують «дніпряни». Далі, вже в «бронзовому» фіналі, наші «піонери» легко перемогли «спартанців» із Світловодська − 2:0. А от «золотий» матч «Срібної ліги» між черкаським «Дніпром-80» та командою знам’янської ДЮСШ видався надемоційний. Попри високі швидкості на майданчику та велику кількість небезпечних моментів, глядачі, в основний час зустрічі, побачили лише два голи. Спочатку забили черкащани, але в другому таймі вже підопічні Сергія Гріневича зуміли відновити статус-кво. Відтак, доля золотих нагород вирішувалася в черговій «футбольній лотереї», де більше пощастило знам’янчанам, які стали найкращими серед команд, які посіли друге місце у своїх групах.
   А от далі за головний приз “Кубку Мрії -2017” вийшли боротися найсильніші − «Золота ліга». В першому півфінальному матчі зустрічалися дві команди з Черкаської області − христинівська «Фортуна» та «Черкаський Дніпро». І от тут спалахнув скандал. Один із наставників “дніпрян”, не погоджуючись зі складом суперників, почав поводити себе неналежним чином. А тому арбітр зустрічі був вимушений видалити його за межі майданчика. Зазначимо, що така брутальна поведінка негідна вихователя і тренера. Та й у цілому, вся делегація “Черкаського Дніпра” не подавала прикладу дітям і залишила по собі негативні враження. І в першу чергу, саме поведінка вболівальників змусила організаторів обмежити на другий день доступ до глядацької трибуни. Щоб юні футболісти грали в більш спокійній атмосфері. Втім, це проблеми черкащан, які й таким чином намагалися досягнути позитивного результату. Хоча команда в них дійсно хороша, добре зіграна й навчена. Що й дозволило «дніпрянам» доволі солідно виглядати проти не чисельної, але по футбольному дуже грамотної “Фортуни”. Тож, основний час зустрічі не виявив переможця − 1:1, хоча ближчими до фіналу все ж були хлопці з Черкас. А на всіх глядачів очікувала ще одна серія пенальті, в якій здорово зіграв голкіпер христинівців Максим Бричко, відбивши два удари суперників і тим самим допомігши своїй команді потрапити до головного фіналу − 2:1. А от в іншому півфіналі дуель двох кропивницьких команд «Альянсу» та «Зірки-Спартак» виграли саме підопічні Дмитра Кононченка, де дублем зі штрафних ударів відзначився Ярослав Мазуров − 4:2. Але навіть при такому результаті варто відзначити просто блискучу гру в першому таймі голкіпера «Альянса» Данила Маковея. Ну, з таким надійним воротарем Ярослав Карауш недарма сподівався на здобуття бронзових нагород у протистоянні з “Черкаським Дніпром”. Матч за третє місце пройшов у рівній, але емоційній боротьбі, де не обійшлося без класних голів та прикрих помилок, а закінчилося все цілком логічною мировою – 2:2. Відтак, доля бронзи знову ж таки вирішувалася в серії пенальті. І тут трішки більше пощастило черкащанам – 3:1.
   Ну а тепер − вже до «солоденького». Фінальна зустріч мала відповісти на питання, чи зможуть підопічні Дмитра Кононченка стримати атакувальні дії христинівської дружини, а особливо, Арсенія Пономаря, який на той момент уже забив сім голів (чотири з них − із власної половини поля). І от із цим юним даруванням захисники «Зірки-Спартак» впорались. Але в той день Фортуна була на боці «Фортуни». Важко зараз і згадати, коли в одному матчі, та ще й у золотому, все вирішили дитяча помилка воротаря та автогол. Але не можна сказати, що гості з Черкаської області перемогли незаслужено в цьому надзвичайно цікавому та надемоційному турнірі.
   “Кубок Мрії-2017” серед юнаків 2008 року народження та молодших подарував усім дуже багато приємних емоцій та надію на сходження нових футбольних зірочок.
   Втім, уже цими вихідними дитяче футбольне свято продовжиться, адже Всеукраїнський “Кубок Мрії” знову пройде на майданчику зі штучним покриттям спорткомплексу “Енерго-спорт”. Учасниками цього дійства стануть юні футболісти 2006-2007 р.н. Тож ми запрошуємо всіх насолодитися неповторною гамою непідробних справжніх футбольних вражень.
  
   Віталій Журак, Юрій Ілючек, «Спортревю New», "SportРепортер".   
  
   Фоторепортаж дивіться тут >>>
Категорія: «Кубок Мрії» | Переглядів: 597 | Додав: MIKTTD | Рейтинг: 0.0/0
Всього ком-рів: 0
omForm">
avatar